Vivaldi AB startades 1988 av Anette Berg, grundare och VD. Idag specialiserar sig företaget på logistik och 100 % fossilfria transporter. Under många år arbetade man med att skapa, förädla och förvalta trygga, effektiva, attraktiva och funktionella varandemiljöer för boende, arbete, fritid och samhälle. Utöver logistik och transporter erbjöd man en rad tjänster inom markanläggning, trädgård, vinterunderhåll och fastighetsförvaltning. Vi skrev texter till webb, broschyrer, företagspresentationer och nyhetsbrev samt en rad kundcase. Det blev även medarbetarporträtt som lyfte fram pesonalens specialistkunskaper och djupa engagemang. Artiklarna länkades direkt till de olika affärsområdena på webbplatsen vilket hjälpte till att öka webbtrafiken.

 

Kort utdrag ur medarbetarporträtt om trädgård: 

Välvårdade träd är kronan på verket för en arborist

Vattnet och grönskan gör Stockholm till en unik huvudstad. För de flesta stadsbor är närheten till en park viktig när de väljer bostad. Och politikerna planerar att öka antalet grönområden de närmaste åren. Vivaldi arbetar sedan länge med trädvård och våra skickliga trädspecialister erbjuder såväl rådgivning som avancerade trädtjänster. Ett välvårdat träd är ett lönsamt träd.

Träd i bebyggda miljöer fyller många funktioner. De minskar kontrasterna mellan stad och natur. De skänker skönhet och trivsel åt människor. Träd erbjuder bostad och föda åt insekter, fåglar och andra djur. Och inte minst av allt, de förbättrar luften. Alla behöver vi träd för att må bra.

Fleråriga trädvårdsplaner ger friska träd

Som arborist hjälper Björn Löfstrand kunderna att välja lämpliga trädsorter för trottoarer, alléer, grönområden, bakgårdar och andra utsatta miljöer. Tåliga arter som lind, lönn och alm fungerar bra som stadsträd.  Men med sin yrkeserfarenhet kan våra trädspecialister även föreslå andra trädslag. Det bidrar till biologisk mångfald vilket är till nytta för både människor, djur och växter. Därtill tar de fram skötselråd och träfvårdsplaner så att träden slipper utsättas för felaktiga ingrepp utan kan hålla sig friska under många år.

– Med fleråriga trädvårdsplaner blir träden en lönsam investering på lång sikt, säger Björn.

Vivaldis policy: Hellre spara än fälla

Träd i stadsmiljö lever tuffa liv. Dålig jordmån, luftföroreningar och höga salthalter inverkar på deras hälsa.  Svaga förgreningar, svampangrepp, stamröta och skadade rotsystem är några av de problem och sjukdomar stadsträd kan råka ut för.  Men att plantera nya träd kräver ofta mer omsorg än att vårda redan etablerade träd. Vivaldis policy är därför ”hellre spara än fälla”.

– Även om träd blir sjuka är det oftast mer lönsamt att satsa på omvårdnad än avverkning, säger Björn. Sköter man om ett träd på rätt sätt kan det, precis som en människa, leva många år till, även med en obotlig sjukdom.

Som levande individer är alla träd unika

Träd är levande individer som behöver kontinuerlig tillsyn. Så för en trädspecialist är högsäsongen lång – från tidig vår till sen höst. Den inleds med att rensa och reducera trädkronor som skymmer solen eller riskerar att skada byggnader. Trädfällning och att ta bort skadade/döda grenar hör också till arbetsuppgifterna på våren. Under hösten är det sedan dags för trädbeskärning. Korsande grenar kan skapa sår som sedan leder till svampangrepp. Hur ett ungt träd behandlas de första åren efter planteringen avgör faktiskt dess livstid. Det behöver samma noggranna omvårdnad som andra växter i trädgården.

– Vattna rikligt, plocka bort ogräs och beskär dem tidigt, lyder Björns kloka råd.

 

Kort utdrag ur medarbetarporträtt  om markanläggning: 

Markanläggarna lägger grunden för en vackrare varandemiljö

Vivaldis markavdelning arbetar med allt från design, planering och projektering till besiktning, underhåll och renovering. Nu har kompetensen breddats ytterligare med Simon Olofsson som är landskapsingenjör med gröna tak som specialitet. Dessutom har maskinparken utökats med särskild utrustning för bakgårdar och andra trånga utrymmen.

En sliten bakgård får nya markytor. Gångvägen genom en park ska beläggas med EcoYta. På en kyrkogård behöver en mur repareras. En fastighet i city får ett grönt tak med sedummatta. Och en lekplats ska besiktigas. Hos Vivaldis avdelning för markanläggning går telefonerna ständigt varma.

Vackrare stad och renare luft med gröna tak

Sedan en tid tillbaka har Peppes arbetslag förstärkts med Simon Olofsson, landskapsingenjör med examen från Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. Han har även praktisk erfarenhet som markanläggare och gillar att arbeta med murar och trappor då det kräver tredimensionellt tänkande. Men hans främsta specialitet är anläggning av gröna tak (ladda ner Simons examensarbete om gröna tak i menyn).

Stockholm expanderar snabbt. I nya bostadsområden kan grönskande uterum planeras redan på projekteringsstadiet. Även fler av innerstadens offentliga byggnader kan förses med gröna tak som förbättrar luften och ger liv åt stadsrummet. Samtidigt står många av husen från 1960-talets miljonprogram inför en upprustning. Takets bärighet avgör val växter men även äldre fastigheter kan ofta förskönas med ett sedumtak. Där det är praktiskt möjligt har det blivit allt mer populärt att anlägga takträdgårdar eller terrassträdgårdar.

– Mycket mer kan göras för att utöka grönytorna i innerstan, säger Simon. Även ovanpå garage kan man använda gröna tak, antingen tunna lager av sedumväxter (extensiva gröna tak) eller tjocka växtbäddar (intensiva gröna tak) med mindre buskar och träd.

Val av rätt material och växter är viktigt

Många tänker kanske inte på att Stockholm är en kuperad stad. Att komplettera trädgårdar och parker med hårdgjorda ytor i kalksten, betongsten eller natursten motverkar jorderosion. Här är markanläggarnas kunskaper viktiga för val av rätt material. Kalksten är vackert men lite känsligt mot salt medan betongsten kan behöva bytas ut redan efter 10-20 år.

– Natursten är hållbart och blir bara vackrare med åren så det är en god investering, säger Simon. Våra olika Eco-lösningar är ett prisvärt alternativ som kan blandas med natursten.  De är lättskötta och passar bra både på innerstadsbakgårdar och på gångstråk i parker samt andra områden utan tung trafik.

Såväl alm som lind är känsliga mot olika sjukdomar så det behövs nya sorters växter i stadsmiljön. Mälarområdet är klassat som zon 2 men i Stockholms innerstad liknar klimatet mer zon 1. Simon föreslår därför lite ovanligare träd som Platan, Skogsek, Valnöt eller Silverlönn. Och Rödekens spetsflikiga får en intensiv röd färg som lyser upp i höstmörkret.