Vivaldi AB startades 1988 av Anette Berg, grundare och VD. Idag specialiserar sig företaget på logistik och 100 % fossilfria transporter. Under många år arbetade man med att skapa, förädla och förvalta trygga, effektiva, attraktiva och funktionella varandemiljöer för boende, arbete, fritid och samhälle. Utöver logistik och transporter erbjöd man en rad tjänster inom markanläggning, trädgård, vinterunderhåll och fastighetsförvaltning. Vi skrev texter till webb, broschyrer, företagspresentationer och nyhetsbrev samt en rad kundcase. Artiklarna länkades direkt till de olika affärsområdena på webbplatsen vilket hjälpte till att öka webbtrafiken.
Kort utdrag ur kundcase om Botkyrkabyggen:
Botkyrkabyggen vill skapa en vrå för boende
Botkyrkabyggen äger och förvaltar nästan 12 000 bostäder och en tredjedel av invånarna bor hos det allmännyttiga bostadsbolaget . För att öka trivseln och tryggheten arbetar man aktivt med ViBo (Vitaliserat Boinflytande), ett samarbetsavtal mellan kreativa hyresgäster, de lokala hyresgästföreningarna och Botkyrkakyggen.
I Alby finns ca 3 300 lägenheter och där renoveras nu fastighetsbeståndet från miljonprogrammet. Fasaderna målas om i ljusa färger, trädgårdar anläggs på gårdarna och lekplatserna rustas upp. Uppe på taken byggs nya etagelägenheter. Renoveringen inleddes för några år sedan och beräknas fortsätta de kommande tio åren.
– Vi vill skapa trevliga sittplatser för äldre och roliga lekplatser för barnen så att det finns en vrå för alla boende, säger Birgitta Björk som är teknisk arbetsledare på Botkyrkabyggen.
Trivsel och trygghet ökar med vacker utemiljö
Efter avslutad renovering måste marken återställas. Sedan två år tillbaka hjälper Vivaldi till med såväl markanläggning som planering av rabatter och grönytor samt skötsel av trädgårdarna. Peppe Genovese, ansvarig för markanläggning på Vivaldi, berättar att man på gårdarna på Alhagsvägen har byggt om lekplatser, lagt ny asfalt och renoverat den yttre miljön. Minst en gång per månad hålls ett samråd mellan Botkyrkabyggens miljövärdar och Vivaldi där man går igenom vad som behöver göras.
– Sjuka träd måste fällas, nya buskar ska planteras och så ska området röjas och underhållas, säger Mattiaz Wiman som är områdesansvarig för Söder & City på Vivaldi.
Miljövärdarna samordnar önskemål från hyresgästerna och genomför löpande kvalitetsbesiktningar av utemiljön och grönytorna. Alla beslut om åtgärder fattas gemensamt och Vivaldi får ofta i uppdrag att komma med förslag på förbättringar. Bostadsområdet var tidigare rätt stereotypt och gårdarna såg likadana ut. Nu vill man ge dem ett mer personligt utseende.
Kort utdrag ur kundcase om Velamsund:
Velamsund – Populärt naturreservat med högt kulturvärde
Nacka kommun har fler naturreservat i förhållande till antal invånare än någon annan kommun i Storstockholm. Ett av dem är Velamsund, ett levande kulturlandskap på 700 hektar som ligger i kuperad skärgårdsterräng med berg och dalsänkor samt en havsvik och en insjö.
Velamsund är ett välbesökt friluftsområde med friluftsbad, ridskola, restaurang och café samt en butik för konsthantverk. Man håller öppet varje dag året om. Här finns även Nacka Naturskola som erbjuder fältstudier i hållbar utveckling för mer än 100 skolklasser per år.
Grönstrukturplan ökar tillgängligheten
Naturreservatet har ett rikt djurliv och ett unikt trädbestånd samt ett stort kulturhistoriskt värde. Här finns spår från såväl istid som medeltid. Och från slutet av 1600-talet då Velamsund blev säteri för adeln finns fortfarande vinodlingar kvar. De har nyligen restaurerats och nya vinstockar har planterats i terrasserna på Vinbergets sluttningar.
Nacka kommun har tre perspektiv på sina grönområden; rekreativt, ekologiskt och kulturhistoriskt. Man har tagit fram en grönstrukturplan för att bevara variationsrikedomen och värna kulturarvet. Samtidigt ska tillgängligheten till natur och kultur ökas. Kommunen vill ha ett välvårdat och välkomnande naturreservat och behövde en miljöcertifierad samarbetspartner. Nu har man slutit ett flerårigt avtal med Vivaldi för naturvårdsskötseln på Velamsund. Avtalet gäller året runt så det omfattar även vinterunderhåll med snöröjning, halkbekämpning och takskottning.
Kort utdrag ur kundcase om Lill-Skansen:
Lill-Skansen älskar trampet av små fötter
Alla som bor i Stockholm eller kommer hit på besök har en relation till Skansen. Många av oss var där första gången som barn. Och i vuxen ålder tar vi med oss våra egna barn och barnbarn dit. Sedan 1955 har Lill-Skansen varit ett kärt utflyktsmål för alla yngre besökare. Här får de klappa kaniner och marsvin, räkna gulliga kycklingar och kanske busa lite med getterna. Och otaliga är de nappar som barn genom åren här har skänkt bort till kattungarna.
Lill-Skansen består av ett område på 5 400 kvm med flera hus och inhägnader. Allt har rivits och i mars 2012 var det premiär för en helt ny anläggning. När det gäller markbeläggningen hade man funderingar på vilken typ av material som skulle passa bäst till de hårdgjorda ytorna som trampas av hundratusentals små fötter varje år.
– Vi ville absolut inte ha asfalt då det inte passar in i den här anrika miljön, säger Mats Hellqvist, som är parkchef på Skansen.
Tålig ytbeläggning för hårt slitage
Han kände till Eco-lösningar sedan tidigare men hade själv inte använt ytskiktet. När beslutet att göra om Lill-Skansen fattades tyckte han att det var värt att prova. Runt fontänen på Karlaplan har Vivaldi lagt EcoYta och där har han haft möjlighet att studera ytbeläggningen under en tid.
– Jag åker buss 44 till och från jobbet via Karlaplan så jag har sett marken där i olika typer av väderlek och beläggningen uppför sig bra, säger Mats.
Men EcoYta är inte bara tåligt, det är dessutom miljövänligt och giftfritt. Ytbeläggningen är också lättare att sköta och vattenavrinningen blir mer effektiv. Det blir viktigt nu då nya Lill-Skansen till skillnad mot förr kommer att hålla öppet året runt. Det ökar slitaget då Lill-Skansen har uppemot en halv miljon unga besökare per år.
– Det här blir lite av ett elddop för EcoYta, säger Håkan Brorson som är marknadsansvarig för trädgård och mark samt Eco-lösningar på Vivaldi. Men han är inte det minsta orolig för att det nya ytskiktet inte ska stå pall.
Nära samarbete hela vägen
Idag bygger samarbetet mellan Skansen och Vivaldi på ett avtal där man delar lika på kostnaderna för att anlägga Eco-lösningen. Även själva arbetet har man delat på. Skansens egen markpersonal har skött förarbetet med att justera ner marken och preparerat. Håkan och hans kollegor från markavdelningen på Vivaldi har sedan lagt ut det nya ytskiktet. Totalt tog hela arbetsinsatsen mindre än tre dagar. Och alla är mycket nöjda med resultatet.
Kort utdrag ur kundcase om Hammarby Sjöstad:
En blomstrande innergård i Hammarby Sjöstad
De två stora huvudgatorna i Hammarby Sjöstad är Hammarby allé och Lugnets allé. Bebyggelsen i den här delen av stadsdelen har innerstadskaraktär med täta kvarter i rutnät. Här vid spårvagnshållplatsen Sickla kaj ligger Brf Sjöstaden 2 med 110 lägenheter. Kvarteret är U-format och omgärdar en stor innergård i två nivåer med träd och gröna ytor för lek och avkoppling.
– Tidigare bodde jag i villa med egen trädgård och tyckte att kvarteret var charmigt med sin stora gröna gård, säger Birgitta Johansson som flyttade in 2009.
Helhetskoncept med flexibla lösningar
Sedan fem år tillbaka sitter Birgitta i styrelsen för BRF Sjöstaden 2 och tillsammans med en annan styrelsemedlem ansvarar hon för trädgårdsskötseln. I diskussioner på styrelsemötena dök det upp önskemål om fler blommande växter på gården. Birgitta samlade ihop synpunkterna och började ta in offerter från ett antal trädgårdsföretag, bland dem Vivaldi.
– Vi pratades vid på telefon och jag kände genast positiva vibbar, säger Birgitta. Vivaldi presenterade ett bra förslag, dessutom har de ett helhetskoncept och kan erbjuda allt vi behöver. De är flexibla och hjälper snabbt till när frågor uppstår.
Innergårdens nivåskillnad beror på att det i kvarterets bottenvåning finns tio affärslokaler och den övre gården utgör deras tak. När trädgårdar anläggs på tak- och gårdsbjälklag måste växter och utrustning väljas med stor hänsyn till vad konstruktionen tål. Ett tunt jordskikt betyder att växterna måste ha låga krav på vatten och näring för att de ska trivas.
Viktiga kunskaper om växternas behov
Klimatet i stadskvarter är ofta extremt med både soliga, blåsiga och skuggiga platser. I kvarteret Sjöstaden 2 förekommer alla varianter så det är viktigt att ha kunskaper om växternas behov. I planteringen under trappan mellan de två gårdsnivåerna växer lagerhägg. Det är en anspråkslös vintergrön växt som fungerar bra i halvskugga till skugga. Runt de privata uteplatserna finns Måbär, en sol- och skuggtålig häckväxt med vackra bär och blad som är enkel att beskära.
Växternas olika blomningstider måste också planeras. I en blomsterlåda på den över gården samsas vit Stjärnmagnolia med rosa och blå lavendel som skänker blomsterprakt på senvåren och under sommaren. Utanför portarna har ett antal blomurnor placerats där växterna byts ut tre gånger per säsong.