Negativa utsläpp av växthusgaser efter 2045 är ett av Sveriges långsiktiga klimatmål. Just nu är läget dystert. Men nya mätmetoder leder till effektivare klimatåtgärder. Och på Earth Day den 22 april firar vi de globala framsteg som ändå görs.
Så hur går det för Sverige? Enligt Naturvårdsverket ser det just nu ut som att vi kommer att missa samtliga klimatmål fram till 2030–2045*.
En orsak är transportsektorn där utsläppen inte minskar i den takt som krävs. En annan är förändrad markanvändning som försämrar skogens förmåga att binda koldioxid. Och sänkningen 2024 av reduktionsplikten till 6 procent inblandning av förnybart bränsle i diesel och bensin bidrar till högre koldioxidutsläpp på kort sikt.
Jaha, är det dags att ge upp? Inte alls! Samtidigt rapporterar Naturvårdsverket att koldioxidutsläppen från långa flygresor har minskat med åtta procent. Så när försämringar sker på nationell nivå har vad vi som enskilda individer gör stor betydelse. Och det sker även flera globala framsteg.
Brister i globala mätningar av koldioxidutsläpp
Metoderna för mätning av mängden koldioxidutsläpp på global nivå behöver också bli bättre. Idag bygger informationen i stor utsträckning på nationella inventeringar där länderna själva rapporterar sina utsläpp.
Här finns flera brister. Rapporterna ger sällan en detaljerad bild av varifrån utsläppen kommer, de är ofta fördröjda så det går inte att få en aktuell bild. Dessutom varierar beräkningarna mellan olika länder med stor risk för underrapportering av politiska eller ekonomiska skäl.
Oberoende data ger ny kraft i klimatarbetet
Vad som behövs är transparent, mer detaljerad och oberoende information. Bättre data leder till effektivare klimatåtgärder. Climate TRACE är den första inventeringen av växthusgasutsläpp som baseras på oberoende och direkta observationer.
Med hjälp av satellitbilder, fjärranalys, AI och dataanalyser kan man spåra mänskliga utsläpp av växthusgaser med mycket hög detaljrikedom.
Det gör det lättare att följa upp om stora utsläppare lever upp till sina åtaganden och de får svårare att dölja sin påverkan. Ett större fokus kan också riktas mot områden där minskade utsläpp har störst effekt och det ger beslutsfattare bättre underlag för klimatpolitiska åtgärder. Initiativet till Climate TRACE togs 2019 och en av grundarna är Al Gore. Idag ingår ett flertal ideella organisationer, teknikföretag och universitet i det globala samarbetet.
Earth Day mobiliserar för hållbar energi
Ett exempel på hur avgörande det personliga engagemanget är infaller årligen med Earth Day den 22 april. Årets tema är ”Our Power, Our Planet” lyfta fram kraften med förnybar energi då vi till 2030 behöver tredubbla produktionen av ren elektricitet. När färska rapporter visar att den årliga energianvändningen måste vi hjälpas åt med att ställa om till hållbara energikällor. Genom att samla människor över hela världen vill Earth Day uppmärksamma de framsteg som görs för miljön och inspirera till gemensam handling för en hållbar utveckling.
* För att nå nettonollutsläpp 2045 behöver Sverige nå etappmålen med en minskning av koldioxidutsläppen på 70 procent 2030 och 75 procent 2040 (jämfört med nivåerna 1990 respektive 2010).
Earth Day
Dagen har firats i 55 år och bakgrunden till Earth Day var en ökad medvetenhet i USA om de allvarliga miljöproblem som industrialisering och konsumtion orsakar. Initiativet togs 1970 av Gaylord Nelson, senator från Wisconsin, och engagemanget ledde till inrättandet av Environmental Protection Agency (EPA) och stärkt miljölagstiftning med lagar som Clean Air Act och Clean Water Act.