I en tid när journalistiken hotas och desinformation och hatretorik sprids allt snabbare är det många viktiga röster som tystnar.
Nästa år fyller FN 80 år men det är inget som förbundets tidning kan skriva om. För efter 77 år läggs nu tidningen Världshorisont ner. Häromveckan landade det sista numret på hallmattan. Orsaken? Minskat offentligt stöd till FN:s verksamhet.
Sedan det första numret kom ut 1947 har Världshorisont reflekterat över utvecklingen i världen och berättat om FN:s arbete för fred och mänskliga rättigheter. Sedan 2015 när Agenda 2030 antogs har också många artiklar handlat om kampen för en hållbar utveckling för vår planet.
Tidningen har kommit ut med fyra nummer per år men det senaste året har omfånget plötsligt minskat, från 24 till 16 sidor. Den senaste redaktören hann bara arbeta med två nummer. När tidningen nu läggs ner riskerar rapporteringen att minska kring många övergripande frågor. Det är ytterligare ett hot mot demokratin i världen.
Och det försvårar även arbetet med att lösa globala utmaningar som klimatförändringar och social ojämlikhet. De två hänger nära ihop då människor i de länder som trots att de har bidragit minst till de ökande försämringarna är de som drabbas allra hårdast. Ett tidigare nummer under året handlade just om bristen på klimaträttvisa.
Endast 14 procent av världens befolkning lever i länder med ett fullvärdigt demokratiskt system. En opinionsundersökning, nyligen genomförd av Human Rights Festival, visar att sju av tio svenskar är skeptiska till att den globala demokratin utvecklas i en positiv riktning. Allvaret i klimatkrisen, ökad polarisering och högerpopulistiska ledare sänker hoppet för framtiden.
Varje gång en röst för fred och demokrati i världen tystnar måste fler av oss höja våra egna röster. I en debattartikel i DN (241206) pekar Human Rights Festival på det lokala föreningslivet, bibliotek, studiecirklar och sportklubbar som exempel på platser där människor möts och kan engagera sig och hur de blir allt viktigare för att värna demokratin.
Idag firas Nobelpriset med prisutdelning till personer som har använt sina kunskaper med mänsklighetens bästa för ögonen. Det är samma dag som FN högtidlighåller förklaringen om de mänskliga rättigheterna som antogs den 10 december 1948 för att förhindra krig, bygga fred och stärka demokratin.
Läs tidigare nummer av Världshorisont från de senaste åren samt andra utvalda artiklar.
Institutet för mänskliga rättigheter har till uppgift att främja att mänskliga rättigheter säkerställs i Sverige utifrån regeringsformen, tryckfrihetsförordningen och grundlagen om yttrandefrihet. Man utgår även från skyddet för MR i den europeiska konventionen samt i EU:s stadga.