Att aktivt agera för planeten ger mest pang för pengarna. Och det finns hur mycket som helst att göra. Ingmar Rentzhog från We Don’t Have Time tipsar om hur vi genom att ta kontroll över vår tid och våra pengar alla aktivt bidrar till motverka klimatkrisen.

Den globala uppvärmningen på +1,5C uppnåddes för ett år sedan. Idag ligger vi på +2,7C, en extremt allvarlig situation som tydligt visar att risken för tippningspunkter ökar snabbt. Varje tiondels grad förvärrar situationen betydligt då det får klimatsystemet att hamna i en självförstärkande process där den globala uppvärmningen börjar accelerera utom kontroll.

För sju år sedan startade Ingmar Rentzhog den globala rörelsen We don’t have time som idag är världens största mediaplattform med målet att öka medvetenheten om klimatkrisen och mobilisera människor över hela världen att agera för en hållbar framtid.

Tiden har börjat rinna ut. Utsläppen av växthusgaser måste minska med 50% till 2030. Men med den takt vi håller nu har vi redan missat det målet. Så vad kan vi göra? Användandet av fossila bränslen måste fasas ut och helt upphöra och trots motstånd från oljebolag och politiker görs det ändå stora framsteg över hela världen. För det här är vad 80% av världens befolkning vill och det har näringslivet insett som driver på förändringen. Men omställningen tar tid.  Hur det går för företagen kan du se här där de rankas av sina kunder.

I november hålls nästa miljömöte i Azerbaijan, COP29, som har temat Buy more time. Idag pratas det mycket om koldioxid men betydligt mindre om metangas. Och här har vi möjlighet att köpa värdefull tid. Som värmeskapare är metangas är 86 % mer snabbverkande än koldioxid som värmer långsammare och stannar kvar i atmosfären mycket längre. Så kan vi även få ner nivåerna av metangas innebär det snabbt en stor skillnad.

De tre största källorna för utsläpp av metangas och hur de kan minskas:

  1. Fossilindustrin med läckande pipelines. Dessa går enkelt går att laga när läckage upptäcks.
  2. Soptippar med organiskt avfall. Det går att motverka genom minskat matsvinn samt bättre källsortering och avfallshantering.
  3. Köttindustrin där metangas bildas hos idisslande djur under deras matsmältningsprocess. Här kan vi dra ner på  köttkonsumtionen, men det pågår även intressanta projekt som visar att kosttillskott i kornas foder kraftigt minskar mängden metangas.

Som så ofta behöver vi kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Annars riskerar vi att missa lösningarna som redan finns. Men att vänta på att politiker ska fatta rätt beslut har vi helt enkelt inte tid med (de tänker också ofta för kortsiktigt). Så vad kan vi göra för att minska vårt eget klimatavtryck? Ingmar Rentzhog har två förslag som gör stor skillnad:

Se över ditt sparande!

Flytta dina sparpengar till fonder som gynnar gröna lösningar. För investeringarna finns redan och det skyndar på omställningen. Har du tjänstepensionen hos AP7 kan du flytta pengarna eller kräva att de ska svartlista fossilbolagen i sin portfölj.

Se över din tid!

Fundera över hur du använder din tid och arbeta på ett företag som både stödjer lösningarna och som bidrar med att göra bra saker. Är du företagare? Se då till att ditt företag blir en del av omställningen. Det har du allt att tjäna på. Företag som halkar efter kommer både att tappa kunder och få svårt att rekrytera morgondagens talanger.

Vill du veta och göra mer?

Då är We Don’t Have Time en bra plats att börja på. Här hittar du företag inom olika branscher som jobbar med lösningarna och genom det svenska företaget Climate Hero kan du mäta ditt eget klimatavtryck. För du gör redan bra saker och där får du tips på vad mer du kan göra.

Men är det ens någon idé? Ingmar Rentzhog avslutar med att påminna om FN:s Montrealprotokoll, en miljööverenskommelse som 2008 blev den första att ratificeras av samtliga länder. Förbudet mot freon har minskat förtunningen av ozonskiktet och dess påverkan på den globala uppvärmningen.

Vi har alltså ofta redan kunskaperna och i många fall även lösningarna. Vad vi måste göra nu är att gå från att veta till att göra. Där kan vi alla hjälpas åt genom att agera på det vi redan vet och sedan lära oss mer för att kunna göra ännu mer. Att agera för planeten ger mest pang för pengarna. Och det finns hur mycket som helst att göra.

Bilden togs under ett frukostseminarium hos Holy Comms den 27 september 2024. Till vänster Ingmar Rentzhog från We Don’t Have Time och Lisa Kruse från Holy Comms. Foto Maria Lindberg Howard.